KONST VARLDEN DISAJN

KÖKET I CENTRUM

By Sara Kvarnstrom, Photographs by Joe Fletcher (originally published in Disajn Magazine Number 2, 2014, Stockholm Sweden)


Den Ursprungliga byggnaden stod klar i området South of market (Soma) i San Fransisco redan år 1910. Då användes den av ett bokförlag som butik och lager. Den nuvarande ägaren var en av de första som flyttade in på 1990-talet när lokalerna omvandlades till bostäder. Sedan dess har inte mycket hänt med interiören i den eftertraktade vindsvåningen, förrän ägaren kontaktade arkitektfirman LINEOFFICE Architecture vill säga. Önskemålen var tydliga, om än inte okomplicerade: ”Kombinera det diskret funktionella med de personliga dragen av ett vardagsrum i ett relativt komprimerat utrymme och låt det kännas öppet och gränslöst.”

xVi bemötte den här skottsalvan med motförslaget att skapa två skulpturala enheter. Nummer ett var att skapa en typ av en mångsidig stomme som löper genom hela våningen. Nummer två var en enhetlig lösning för nödvändigheter som badrum och tvättstuga, säger Ross Hummel som är grundare av LINEOFFICE Architecture och gärna jobbar med arkitektur som byter skepnad.

I den markanta grundstommen inkvarteras de grundläggande funktionerna i ett hem som förvaring, byrålådor och köksskåp. Samtidigt ledsagar den oss i lägenheten genom att tillföra subtila gränser mellan entré, sovrum, kök och sällskapsrum.

Dolda funktioner

Sovrummet och garderoben ryms på en upphöjning som ger utsikt över resten av lägenheten. Kring sovplatsen ringlar sig den rymliga grundstommen och skapar ett lågt räcke på två sidor. Höjdskillnaden ger en viss avskildhet till sovrummet samtidigt som den inte förhindrar rummet som helhet att hänga ihop. En stålbalk dold i stommen, fäst i de redan befintliga nakna träpe-larna i rummet, stöttar upp den tunga konstruktion. På samma sätt som sadelväskor balanserar på varsin sida så hänger köksskåpen ut mot stora rummet och garderobslådor på motsatt sida, in mot sovrummet.

Stålbalken gjorde det möjligt för oss att använda den ganska tunga interiören samtidigt som ytan mellan de övre och nedre köksskåpen kunde hållas helt öppen. Där satte vi istället två hela stycken glaskivor, gerade och sammanfogade i hörnet, berättar Ross.

Innanför det frostade glaset, i lodrät linje med överskåpen, har Ross fäst lysrör och genom det frostade glaset ser det ut som om ljuset liksom sköljer ned över bänken. Det bidrar till att överskåpen, trots att de är ganska klumpiga och egentligen bara funktionella, känns lättare och nästan svävar. Ross tycker det liknar en lykta och menar att det är perfekt mysbelysning när det mörknar ute.

Vindsvåningens fasta väggar är liksom urgröpta och dolt bakom stål och valnötsdörrar döljer sig badrum och tvättstuga. De här avbrotten på de släta gipsväggarna bildar en diskret kuliss åt den annars så arkitektoniska och dominerande konstruktionen i mitten av rummet.

Materialen i lägenheten, svart stål, valnötsfaner, svart granit och frostat glas, valdes för att framhäva de fantastiska träpelarna, balkarna och taket som ger våningen sin själ.